Tökféle és padlizsán vetőmagok

Cukkini, sütőtök, padlizsán és sok más fajta a Plantrációtól!

Ha a változatosságot, a bőséges termést és a kert látványos elemeit keresed, akkor ez a kategória Neked szól! A tökfélék – a zsenge cukkiniktől a hatalmas sütőtökökig és a különleges dísztökökig – valamint az egzotikus szépségű padlizsán igazi sztárok a konyhakertben. Gondolj csak a nyári cukkinidömpingre, amiből annyi finomság készülhet, az ősz kincseire, a zamatos sütőtökökre, vagy a grillezett padlizsán utánozhatatlan ízére! A Plantráció webáruházban kiváló minőségű tökféle és padlizsán vetőmagok széles választékát találod, hogy Te is megtermeszthesd ezeket a csodálatos és sokoldalú növényeket.

48 termék
Raktáron (14 db)
370 Ft/db
Raktáron (7 db)
370 Ft/db
Raktáron (10 db)
370 Ft/db
Raktáron (10 db)
370 Ft/db
Raktáron (6 db)
370 Ft/db
Raktáron (13 db)
370 Ft/db
Raktáron (6 db)
370 Ft/db
Raktáron (6 db)
370 Ft/db
Raktáron (5 db)
370 Ft/db
Raktáron (7 db)
370 Ft/db
Raktáron (5 db)
370 Ft/db
Raktáron (9 db)
370 Ft/db
Raktáron (10 db)
370 Ft/db
Raktáron (7 db)
695 Ft/db
 
48 termék

A tökfélék és a padlizsán termesztése igazi kaland – látni, ahogy a nagy levelek kibontakoznak, a virágok nyílnak (és várják a beporzókat!), majd megjelennek a formás termések. Legyen szó egy könnyed nyári főzelékről, egy kiadós őszi sült tökről, vagy egy mediterrán padlizsánkrémről, a saját termesztésű alapanyag mindig verhetetlen ízt és minőséget garantál.

Óriások és Törpék, Ízek és Formák: Miért Nevelj Tökféléket és Padlizsánt?

    • Lenyűgöző Változatosság: Ez a két növénycsoport elképesztő formagazdagságot kínál! A hosszúkás cukkinitől a lapos patisszonon, a "spagettit" adó tökön át a gigantikus sütőtökökig, a sima héjúaktól a rücskös dísztökökig, a klasszikus lila padlizsántól a csíkos vagy fehér változatokig – a választék szinte végtelen.
    • Bőséges Termés: Különösen a nyári tökfélék (pl. cukkini) és a padlizsán képesek hihetetlen mennyiségű termést hozni megfelelő gondozás mellett.
    • Kulináris Sokoldalúság: A tökfélék felhasználhatók főzeléknek, levesnek, sütve, grillezve, rántva, töltve, sőt, édességekhez (sütőtökös pite!) is. A padlizsán pedig a mediterrán és keleti konyhák sztárja – krémek, rakott ételek, sült fogások alapanyaga.
    • Dekoratív Érték: A dísztökök gyönyörű őszi dekorációk, de maga a növények habitusa, nagy levelei és virágai is díszíthetik a kertet.
    • Jól Tárolhatóság (Téli tökök): A kemény héjú téli tökök (sütőtök, sonkatök stb.) megfelelő körülmények között hónapokig eltarthatók, így télen is élvezheted a saját termésedet.

Plantráció Vetőmagok: A Bőséges Termés Biztos Alapja

Miért érdemes tőlünk választanod a vetőmagokat ezekhez a növényekhez?

    • Minőség Minden Szemben: Csak ellenőrzött, magas csírázóképességű, fajtaazonos vetőmagokat kínálunk, hogy a vetés sikerrel induljon.
    • Széles Választék: A legnépszerűbb cukkini, főzőtök, sütőtök (pl. Nagydobosi) és padlizsán fajták mellett különlegességeket is találsz nálunk.
    • Pontos Információk: Minden fajtánál részletesen leírjuk a jellemzőit, termesztési igényeit és felhasználási javaslatait.
    • Megbízhatóság: Tudjuk, hogy a kertészkedés bizalmi kérdés. Mi garantáljuk a vetőmagjaink minőségét.
    • Egyszerű Beszerzés: Rendelj kényelmesen otthonról, online, és mi házhoz szállítjuk a vetőmagcsomagokat.

Fedezd fel a Választékot: Találd meg a Hozzád Illő Tököt és Padlizsánt!

Ismerkedj meg közelebbről a kategória főbb csoportjaival:

Nyári Bőség: Cukkini, Patisszon és a Magyar Főzőtök

Ezeket a tököket zsengén, még éretlen állapotban szüreteljük és fogyasztjuk. Gyorsan nőnek és általában nagyon bőtermők.

    • Cukkini: A legismertebb nyári tök. Zöld, sárga vagy csíkos héjú, hosszúkás fajták. Rendkívül sokoldalú: grillezve, rántva, töltve, levesnek, főzeléknek, sőt süteményekbe is teheted.
    • Patisszon (Csillagtök): Lapított, csipkézett szélű, általában fehér vagy halványzöld színű tök. Íze zsengén a legfinomabb. Rántva vagy töltve különösen népszerű.
    • Főzőtök: A hagyományos magyar "tökfőzelék" alapanyaga. Általában hosszúkás vagy gömbölyded, világoszöld vagy fehér héjú fajták. Gyalulva, párolva készítjük el leggyakrabban.
    • Spárgatök (Istengyalulta tök): Megfőzve húsa spagettiszerű szálakra esik szét, innen a neve. Érdekes és egészséges köretalternatíva.

Őszi Kincsek: Sütőtökök, Halloween Tökök és Téli Tárolásra Valók

Ezeket a tököket teljesen beérve, kemény héjjal szüreteljük. Jól tárolhatók, ízük gazdag, édes.

    • Sütőtök: Számos fajta tartozik ide, mint a hazánkban igen népszerű, szürkés héjú, édes 'Nagydobosi', a kisebb, élénk narancssárga, gesztenyés ízű 'Hokkaido' (Red Kuri), vagy más narancssárga húsú, édes fajták. Sütve, krémlevesnek, pürének, süteményekbe kiválóak.
    • Sonkatök (Kanadai tök, Butternut): Körte vagy harang alakú, bézs színű héjú, narancssárga húsú, édes, kissé diós ízű tök. Kevés magja van, húsa selymes. Sokoldalúan felhasználható és remekül tárolható.
    • Halloween Tök: Kifejezetten faragásra nemesített, általában nagy méretű, narancssárga, látványos fajták (*Cucurbita pepo*). Húsuk is ehető, de nem olyan ízletes, mint a sütőtököké.
    • Olajtök: Héj nélküli, sötétzöld magjaiért termesztik, amelyek rendkívül táplálóak és finomak pirítva, salátákba, vagy tökmagolaj készítésére.

A Kert Díszei: Dísztökök

Ha az őszi dekoráció a cél, válassz a legkülönfélébb formájú, méretű és színű dísztök vetőmagjaink közül! Rücskös, sima, lopó alakú, kicsi, nagy – csak a fantáziád szab határt. (Figyelem: ezek általában nem ehetők!)

A Lila Csoda: Padlizsánfajták (*Solanum melongena*)

Ez a melegkedvelő növény a mediterrán, közel-keleti és ázsiai konyhák sztárja, de a magyar kertekben is egyre népszerűbb.

    • Klasszikus Lila Padlizsán: Hosszúkás vagy csepp alakú, fényes, sötétlila héjú fajták. Grillezve, sütve (pl. rakott padlizsán, padlizsánkrém), párolva sokoldalúan felhasználható.
    • Egyéb Változatok: Kísérletezz fehér héjú, csíkos (graffiti), gömbölyű vagy akár apró, ujjnyi méretű padlizsánokkal is, ha különlegességre vágysz!

Termesztési Útmutató: Így Lesz Sikeres a Tök- és Padlizsántermesztés!

Mindkét növénycsoport melegkedvelő, ezért a sikeres termesztéshez figyelembe kell venni az igényeiket.

  • Melegkedvelők! Az Indítás Ideje. Szükségük van meleg talajra és levegőre a növekedéshez. Most, április közepén, még túl korai a tökfélék és a padlizsán szabadföldi vetése vagy kiültetése Magyarországon!
    • Padlizsán: Hosszú tenyészideje miatt mindenképpen palántát kell nevelni belőle. A magvetést beltéren kb. 6-8 héttel az utolsó várható fagy előtt érdemes elkezdeni. Tehát most van itt az ideje a padlizsánmagok elvetésének!
    • Tökfélék: Előnevelheted őket is beltéren 2-3 héttel a tervezett kiültetés előtt (ez kb. április vége, május eleje), de érzékenyek a gyökérbolygatásra, ezért óvatosan kell kezelni vagy tőzegcserépbe vetni. Vagy várhatsz a helyrevetéssel május közepéig, amikor a talaj már tartósan felmelegedett (legalább 15-18°C).
  • Palántanevelés: Mindkét növény magjának melegre (21-27°C) van szüksége a csírázáshoz. Használj jó minőségű palántaföldet, tartsd nedvesen. A palántáknak rengeteg fényre van szükségük a kikelés után! Kiültetés előtt edzeni kell őket!
  • Hely és Talaj: Válassz napos, meleg, szélvédett helyet. Mind a tökfélék, mind a padlizsán tápanyagigényesek! Ültetés előtt dúsítsd a talajt érett komposzttal vagy istállótrágyával. Jó vízelvezetésű talajra van szükségük. A tökfélék gyakran hálásak, ha kis dombocskákra ülteted őket.
  • Ültetés: Csak a fagyveszély teljes elmúltával (május közepe-vége), meleg talajba ültesd ki a palántákat vagy vesd el a magokat (tökfélék). Adj nekik elég helyet! A bokros cukkini is megnő, a vining (futó) tökfélék pedig különösen nagy területet igényelnek, vagy erős támrendszert. A padlizsánt kb. 50-60 cm tőtávolságra ültesd.
  • Öntözés: Rendszeres, egyenletes vízellátást igényelnek, különösen a virágzás és terméskötés időszakában. Öntözz mélyen, a tövekre, kerüld a levelek vizezését (ez különösen a tökfélék lisztharmat-érzékenysége miatt fontos).
  • Tápanyag-utánpótlás: Meghálálják a rendszeres tápanyag-utánpótlást, különösen a terméskötődés után. Használj kiegyensúlyozott, majd később inkább kálium-túlsúlyos szerves vagy műtrágyát.
  • Beborzás (Tökfélék): A tökfélék virágai egyneműek (külön porzós és termős virágok vannak ugyanazon a növényen), és a megporzáshoz rovarokra (főleg méhekre) van szükség. Ha kevés a beporzó, vagy rossz az időjárás, a terméskötés elmaradhat, vagy torz termések fejlődhetnek. Szükség esetén kézi beporzással is besegíthetsz (egy porzós virággal finoman megérinted a termős virág bibéjét).
  • Támaszték: Az indás tökféléket futtathatod erős támrendszerre, kerítésre, lugasra. A bőtermő padlizsánfajtákat érdemes karózni.
  • Kártevők és Betegségek:
    • Tökfélék: Lisztharmat (fehér bevonat a leveleken), peronoszpóra, uborkamozaik vírus. Kártevők: tökpoloska, amerikai szőlőkabóca (vírus terjesztő), takácsatka, csigák.
    • Padlizsán: Burgonyabogár (!), levéltetvek, takácsatkák, földibolhák. Betegségek: verticilliumos és fuzáriumos hervadás, fitoftóra.
    • Védekezés: Vetésforgó (fontos!), ellenálló fajták választása, jó szellőzés biztosítása, gyommentesen tartás, növénytársítás, időben történő észlelés és beavatkozás (pl. kártevők kézi gyűjtése, bio permetezés).

A Szüret Örömei: Mikor és Hogyan Gyűjtsd Be a Termést?

    • Nyári Tökök (Cukkini, Patisszon, Főzőtök): Szedd őket fiatalon és rendszeresen! Amikor elérik a kívánt méretet, de a héjuk még vékony és fényes, a magok pedig zsengék. Ha túl nagyra nőnek, ízük és állaguk romlik. A rendszeres szedés további terméshozásra ösztönzi a növényt.
    • Téli Tökök és Halloween Tökök: Várd meg, amíg teljesen beérnek. A héjuk legyen kemény (körömmel nem vagy csak nehezen karcolható), a színük mély, a kocsányuk pedig kezdjen el száradni. Szedéskor hagyj rajta pár centis kocsányt, ez segíti a tárolást! Napos helyen történő utóérlelés ("curing") javíthatja a tárolhatóságot.
    • Padlizsán: Akkor szedd le, amikor a termés elérte a fajtára jellemző méretet és színt, a héja pedig fényes és feszes. Ha a héja mattá válik, valószínűleg túlérett, kesernyés és magos lesz. Metszőollóval vágd le a kocsánnyal együtt.

Plantráció: Minőségi Vetőmagok a Te Gazdag Termésedért

Legyen szó egy könnyen termeszthető cukkiniről, egy hagyományos magyar főzőtökről, egy édes sütőtökről vagy egy különleges padlizsánról, nálunk megtalálod a hozzá való minőségi vetőmagot. Segítünk, hogy a Te kerted is bőséges és ízletes terméssel ajándékozzon meg!

Vágj bele a termesztésbe! Fedezd fel tökféle és padlizsán vetőmag kínálatunkat, válaszd ki a kedvenceidet, és rendelj még ma a Plantrációtól!




10 Tökös és Padlizsános Tény – Tudtad-e?

  1. Kettős Eredet: Míg a tökfélék (sütőtök, cukkini stb.) az amerikai kontinensről származnak, addig a padlizsán őshazája Dél- és Délkelet-Ázsiában (India, Burma területe) található.
  2. A "Három Nővér": Az észak-amerikai őslakosok híres "három nővér" növénytársítása a kukoricából, a futóbabból és a tökből állt. A tök nagy levelei árnyékolták a talajt, megőrizve a nedvességet és elnyomva a gyomokat.
  3. Tökvirág Csemege: Nemcsak a termés, de a tökfélék (főleg a cukkini) nagy, sárga virágai is ehetők! Gyakran megtöltve vagy bundában kisütve készítik el.
  4. Jack Lámpásának Eredete: A Halloween töklámpás (Jack-o'-lantern) hagyománya Írországból ered, ahol eredetileg nem tököt, hanem tarlórépát vagy krumplit faragtak ki. Amerikában váltott a helyi, könnyebben faragható tökre.
  5. Padlizsán Nevei: A padlizsánnak számos neve van világszerte, az angol 'eggplant' (tojásgyümölcs) a korai, fehér, tojás alakú fajtákra utal, míg az 'aubergine' (francia, brit angol) vagy 'brinjal' (ázsiai) elterjedtebb.
  6. Keserűség Oka: A tökfélék keserűségét a kukurbitacin nevű vegyület okozhatja, ami általában csak kis mennyiségben van jelen a termesztett fajtákban, de stressz hatására vagy vad típusoknál felszaporodhat.
  7. Narancs Egészség: A sütőtökök és más narancssárga húsú tökfélék gazdagok béta-karotinban, ami az A-vitamin előanyaga, fontos a látás és az immunrendszer számára. A padlizsán pedig jó rostforrás.
  8. Mosdószivacs Rokon?: A luffatökből (*Luffa* fajok), amely szintén a tökfélék családjába tartozik, készül a természetes luffa szivacs.
  9. Óriás Tökök: A töktermesztő versenyeken elképesztő méretű, akár egy tonnát is meghaladó óriástökökkel lehet találkozni (*Cucurbita maxima* fajták).
  10. Éjszaka Árnyai: A padlizsán, akárcsak a paradicsom és a burgonya, a burgonyafélék (éjszaka árnyai - nightshades) családjába tartozik.