Hüvelyes vetőmagok

A Kerted Éléskamrája Kezdődik Itt!

Ha itt böngészel, az már biztos jele annak, hogy Te is azok közé a szenvedélyes kertészek közé tartozol, akik tudják: nincs finomabb a saját termesztésű zöldségnél! Különösen igaz ez a hüvelyesekre – a roppanós zöldbabra, az édes cukorborsóra, vagy a laktató kifejtőbabra. A Plantráció webáruházában most a legjobb minőségű hüvelyes vetőmagok várnak Rád, hogy a Te kerted is bőséges terméssel ajándékozzon meg.

51 termék
 
51 termék

Gondolj csak bele: a napfényben érlelt, frissen szedett borsó édessége, amit még a konyháig sem biztos, hogy el tudsz vinni, mert már a kertben elcsábulsz egy-két szemre. Vagy a zsenge zöldbab roppanása a fogad alatt, amit éppen csak megpároltál egy kis fokhagymás vajon. Esetleg egy kiadós bableves a saját termesztésű, tarka szemekből egy hűvös őszi napon. Ugye, hogy összefutott a nyál a szádban? Nos, mindez egy karnyújtásnyira van, csupán néhány zacskó gondosan válogatott vetőmagra van szükséged – és persze egy kis gondoskodásra a kertben.

Miért Olyan Különlegesek a Hüvelyesek?

A hüvelyesek (latinul Fabaceae vagy Leguminosae család) igazi szupernövények a kertben és a konyhában egyaránt. Nemcsak finomak és táplálóak, de a kertészkedés szempontjából is számos előnnyel bírnak:

    • Talajjavítók: A hüvelyesek gyökérzetén élő Rhizobium baktériumok képesek megkötni a levegő nitrogénjét, és azt a növény számára felvehető formába alakítani. Ez nemcsak a saját növekedésüket segíti, de a talajt is gazdagítják nitrogénnel, ami a következő növénykultúrák számára is hasznos. Igazi kis "zöldtrágya" gyárak!
    • Tápanyagbomba: Tele vannak növényi fehérjével, rosttal, vitaminokkal (pl. B-vitaminok, C-vitamin) és ásványi anyagokkal (vas, magnézium, kálium). Fogyasztásuk hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
    • Változatosság: A hüvelyesek világa elképesztően sokszínű! A törpe növésű bokorbabtól a magasra törő futóbabig, a zsenge cukorborsótól a kiadós lóbabig rengeteg fajta közül válogathatsz, így biztosan megtalálod a kertedbe és az ízlésednek leginkább megfelelőt.
    • Bő Termés: Megfelelő gondozás mellett a hüvelyesek általában hálás növények, és bőséges terméssel ajándékoznak meg, amit frissen, fagyasztva vagy szárítva is felhasználhatsz.

 

Miért Válassz Vetőmagot a Plantrációtól?

Tudjuk, hogy a sikeres kertészkedés alapja a minőségi vetőmag. Éppen ezért a Plantráció kínálatában csak ellenőrzött, kiváló csírázóképességű, fajtaazonos vetőmagokat találsz. Hiszünk abban, hogy a gondosan válogatott vetőmag fél siker!

    • Széles Választék: Legyen szó klasszikus, jól bevált magyar fajtákról vagy újdonságokról, nálunk megtalálod a kedvenceidet. Kínálunk bokorbabot, futóbabot (karósbabot), különböző érésidejű és hüvelyszínű zöldbabokat, valamint cukorborsót, kifejtőborsót és velőborsót is.
    • Megbízható Minőség: Csak olyan vetőmagokat forgalmazunk, amelyek megfelelnek a legszigorúbb minőségi előírásoknak. Garantáljuk a magas csírázási arányt és a fajtaazonosságot.
    • Szakértői Háttér: Nemcsak eladjuk a magokat, de segítünk is a termesztésben! Leírásainkban, és ha kérdésed van, akár személyesen is, igyekszünk minden hasznos információt megadni a sikeres vetéshez, neveléshez és betakarításhoz.
    • Kényelmes Vásárlás: Böngészd át kínálatunkat otthonról, kényelmesen, és rendeld meg a kiválasztott vetőmagokat online! Mi pedig gyorsan és megbízhatóan eljuttatjuk hozzád a csomagot.

 

Ismerkedjünk Meg Közelebbről a Kínálattal!

Borsó Vetőmagok – A Tavasz Édes Hírnökei

Ki ne szeretné a friss, zsenge, édes borsót? A borsó az egyik első zöldség, amit tavasszal a kertbe vethetünk, így korán örülhetünk a saját termésnek.

    • Kifejtőborsó: Ezek azok a fajták, amelyeket a hüvelyükben kifejlődött, gömbölyű szemekért termesztünk. Főzeléknek, levesbe, köretnek kiváló. Általában valamivel több gondozást igényelnek, de a végeredmény kárpótol mindenért. Vetésük kora tavasszal, már márciusban elkezdhető, amint a talaj engedi.
    • Cukorborsó: Itt az egész hüvely fogyasztható! Roppanós, édes, frissen salátákba, wok ételekbe vagy csak úgy magában rágcsálva is isteni. Gyorsan fejlődik, és viszonylag igénytelen. Némelyik fajtának szüksége lehet támasztékra. A gyerekek nagy kedvence szokott lenni!
    • Velőborsó: Ez a kifejtőborsók egy modernebb típusa. Szemei édesebbek, ráncosabbak, és lassabban mennek át "lisztes" állapotba, így tovább maradnak zsengék és élvezhetőek. Fagyasztásra is kiválóan alkalmasak. Vetésük szintén kora tavasszal ideális.

Tippek a Borsótermesztéshez:

    • Vetés: Kora tavasszal (március-április), vagy akár ősszel (október vége, november eleje) is vethetőek az áttelelő fajták. A magokat kb. 3-5 cm mélyre, egymástól 5-8 cm távolságra vesd.
    • Talaj: A jó vízelvezetésű, laza, tápanyagban közepesen gazdag talajt kedveli. Kerüld a frissen trágyázott területeket.
    • Fény: Napos vagy félárnyékos helyet válassz.
    • Víz: Csírázáskor és virágzáskor, valamint a hüvelyek fejlődésekor igényel rendszeres öntözést.
    • Támaszték: A magasabb növésű fajtáknak (kifejtő- és velőborsók többsége) szükségük van valamilyen hálóra, karóra vagy támrendszerre, amire felkapaszkodhatnak.

Bab Vetőmagok – A Kert Sokoldalú Alapkövei

A bab talán az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható kerti zöldségünk. Legyen szó friss zöldbabról vagy tápláló szárazbabról, a választék óriási.

    • Bokorbab (Zöldbab): Ezek alacsony növésű, kompakt növények, amelyek nem igényelnek támasztékot. Ideálisak kisebb kertekbe vagy akár balkonládákba is. Gyorsan termőre fordulnak, és általában egyszerre, nagyjából egy időben érlelik hüvelyeiket. Kínálatunkban találsz sárga és zöld hüvelyű, lapos vagy ceruzabab típusokat is. Tökéletesek főzeléknek, levesbe, savanyúságnak vagy párolva köretnek.
    • Futóbab/Karósbab (Zöldbab és Szárazbab): Ezek a fajták magasra nőnek (akár 2-3 méterre is), ezért mindenképpen szükségük van stabil támasztékra (karók, hálók, lugasok). Előnyük, hogy hosszabb ideig, akár heteken át folyamatosan szedhető róluk a termés, és általában nagyobb hozamot adnak egységnyi területről, mint a bokorbabok. Vannak kifejezetten zöldbabként fogyasztható fajták, és olyanok is, amelyeket a kifejtett, érett magjukért (szárazbab) termesztünk (pl. tarka bab, fehér bab).
    • Szárazbab (Kifejtőbab): Ezeket a fajtákat (lehetnek bokor vagy futó változatok is) addig hagyjuk a tövön, amíg a hüvelyük teljesen megsárgul, elszárad, és a benne lévő szemek megkeményednek. A kifejtett, száraz szemeket aztán télen felhasználhatjuk tartalmas levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz. Rendkívül táplálóak és jól tárolhatók.

 

Tippek a Babtermesztéshez:

    • Vetés: A bab melegkedvelő növény! Csak a tavaszi fagyok elmúltával vesd el, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 15°C fölé emelkedik (általában május eleje-közepe). A magokat kb. 3-5 cm mélyre helyezd. Bokorbabnál a sortávolság kb. 40-50 cm, tőtávolság 5-8 cm. Futóbabnál a támaszték köré fészekbe (4-5 mag/fészek) vagy sorba (10-15 cm tőtáv) vesd.
    • Talaj: A jó vízáteresztő, laza szerkezetű, humuszban gazdag, enyhén meszes talajt kedveli. A pangó vizet rosszul tűri.
    • Fény: Mindenképpen napos helyet igényel a bőséges terméshez.
    • Víz: Csírázáskor, virágzáskor és a hüvelykötés időszakában különösen fontos a rendszeres, egyenletes vízellátás. Kerüld a levelek öntözését, inkább tövét locsold, hogy megelőzd a gombás betegségeket.
    • Támrendszer: A futóbaboknak elengedhetetlen a stabil támaszték már a vetéstől kezdve.

 

Általános Tanácsok a Sikeres Hüvelyes Termesztéshez

    • Talajelőkészítés: Vetés előtt lazítsd fel a talajt, és dolgozz bele érett komposztot. A hüvelyesek nitrogénkötő képessége miatt általában nincs szükségük extra nitrogén trágyázásra, sőt, a túl sok nitrogén a lombozat túlzott növekedését okozhatja a termés rovására.
    • Vetésforgó: Ne ültesd a hüvelyeseket ugyanarra a helyre több évig egymás után, hogy megelőzd a talajlakó kártevők és kórokozók felszaporodását. Legalább 3-4 éves vetésforgót tarts be. Kiváló előveteményei lehetnek a nagy tápanyagigényű növényeknek (pl. káposztafélék, paradicsom).
    • Gyomlálás: Tartsd tisztán a területet a gyomoktól, különösen a fiatal növények környezetét, mert a gyomok versenyeznek a vírért, a tápanyagokért és a fényért.
    • Betegségek és Kártevők: Figyeld a növényeidet! A levéltetvek, a babzsizsik, a gombás betegségek (pl. lisztharmat, rozsda) okozhatnak problémát. A megelőzés (megfelelő tőtávolság, szellős állomány, ellenálló fajták választása) és a korai felismerés a legfontosabb. A Plantráció kínálatában igyekszünk olyan fajtákat is tartani, amelyek ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben.
    • Betakarítás: A rendszeres szedés serkenti a további virágzást és terméskötést! Zöldbabot és cukorborsót akkor szedd, amikor a hüvelyek zsengék, roppanósak, de a magok még nem duzzadtak meg túlságosan bennük. Kifejtőborsót és szárazbabot akkor takaríts be, amikor a hüvelyek már teltek, esetleg kezdenek sárgulni, száradni.

Készen Állsz a Kertészkedésre?

A saját termesztésű hüvelyesek íze összehasonlíthatatlan a boltiéval. Az a tudat, hogy a saját kezed munkájának gyümölcsét (vagyis hüvelyét!) teszed az asztalra, semmihez sem fogható érzés. A Plantráció minőségi vetőmagjaival és egy kis odafigyeléssel Te is részese lehetsel ennek a csodának.

Böngészd át gondosan válogatott hüvelyes vetőmag kínálatunkat, válaszd ki a számodra legszimpatikusabb bab- és borsófajtákat, és tedd meg az első lépést a saját, bőséges termésű konyhakerted felé! Ne feledd, a vetőmag csak a kezdet – a valódi varázslat akkor történik, amikor ezekből az apró magokból élet sarjad a Te gondoskodásod által.


Vágj bele még ma, és élvezd a kertészkedés örömét és a friss, hazai ízeket! Rendelj hüvelyes vetőmagot a Plantrációtól!




10 Érdekesség a Hüvelyesekről:

  1. Nitrogén Mesterek: A hüvelyesek gyökérgümőiben élő baktériumok képesek megkötni a levegő nitrogénjét, így "önmagukat trágyázzák" és javítják a talaj minőségét.
  2. Ősi Táplálék: A lencse, a bab és a borsó az emberiség által legrégebb óta termesztett növények közé tartoznak, már az ókorban is alapvető élelmiszernek számítottak.
  3. Fehérjeforrás: A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, ezért a vegetáriánus és vegán étrendben kiemelkedő szerepet játszanak.
  4. A "Három Nővér": Az észak-amerikai őslakosok gyakran alkalmazták a "három nővér" ültetési módszert: kukoricát, babot és tököt ültettek együtt. A kukorica támasztékot adott a babnak, a bab nitrogénnel gazdagította a talajt, a tök levelei pedig árnyékolták a földet, megőrizve a nedvességet és elnyomva a gyomokat.
  5. Földimogyoró-csavar: Bár diófélének gondoljuk, a földimogyoró botanikailag valójában a hüvelyesek családjába tartozik!
  6. Színes Világ: A babok elképesztő szín- és mintázatbeli változatosságot mutatnak, a hófehértől a mélyfeketéig, a tarkától az egyszínűig.
  7. Nem Minden Bab Ehető Nyersen: Figyelem! Néhány babféle, különösen a vörös vesebab, nyersen mérgező lektineket tartalmaz, ezért alapos főzést igényel fogyasztás előtt.
  8. Borsó Történelem: A borsót eredetileg nem zsengén, hanem szárítva fogyasztották, hasonlóan a lencséhez vagy a szárazbabhoz. A friss, zöldborsó fogyasztása csak később terjedt el.
  9. Globális Jelentőség: A hüvelyesek (különösen a szója, bab, lencse) világszerte alapvető élelmiszerek és fontos exportcikkek.
  10. Változatos Felhasználás: A hüvelyeseket nemcsak élelmiszerként, hanem takarmányként, zöldtrágyaként, sőt, ipari alapanyagként (pl. szójaolaj) is hasznosítják.