Paprika vetőmagok

Paprika Vetőmagok Varázslatos Világában!

Ha van zöldség, ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen, az a paprika! Legyen szó egy ízletes lecsóról, töltött paprikáról, egy csípős pörköltalapról, vagy az ételeinket színnel és zamattal gazdagító őrölt fűszerpaprikáról – ez a növény a gasztronómiánk lelke. És mi lehetne nagyobb öröm, mint a saját kertünkben nevelgetni, majd leszüretelni a roppanós, édes vagy éppen tüzesen csípős paprikákat? A Plantráció webáruházban a legjobb minőségű paprika vetőmagok széles választékát találod, hogy Te is részese lehess ennek a csodálatos kertészeti kalandnak!

33 termék
Raktáron (5 db)
370 Ft/db
Raktáron (11 db)
370 Ft/db
Raktáron (10 db)
695 Ft/db
Raktáron (6 db)
370 Ft/db
Raktáron (12 db)
695 Ft/db
Raktáron (9 db)
370 Ft/db
Raktáron (14 db)
695 Ft/db
Raktáron (6 db)
370 Ft/db
Raktáron (10 db)
370 Ft/db
Raktáron (5 db)
370 Ft/db
Raktáron (13 db)
370 Ft/db
Raktáron (13 db)
695 Ft/db
Raktáron (14 db)
695 Ft/db
Raktáron (11 db)
370 Ft/db
Raktáron (8 db)
695 Ft/db
Raktáron (10 db)
895 Ft/db
 
33 termék

Képzeld el, ahogy a napfényben fürdő növényeidről szeded a fényes, egészséges terméseket! Ahogy a frissen szedett TV paprikát megtöltöd, a kápiát grillezed, vagy ahogy a saját fűszerpaprikádból készült őrlemény adja meg az ételeid utánozhatatlan színét és ízét. Ez nem álom! Megfelelő vetőmaggal, egy kis gondoskodással és a mi tanácsainkkal Te is bőséges paprikatermésnek örülhetsz.

Paprika: Szenvedély a Kertben és a Konyhában!

Miért olyan különleges a paprika termesztése?

    • Elképesztő Sokféleség: A paprikák világa lenyűgözően változatos! Formájuk (hegyes, kúp, gömbölyű, szögletes), színük (zöldtől a sárgán, narancson át a pirosig, sőt liláig és feketéig), méretük és persze ízük (az édestől az enyhén pikánson át a brutálisan csípősig) tekintetében is óriási a választék.
    • Vitaminbomba: A paprika, különösen a pirosra érett fajták, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal bírnak (Szent-Györgyi Albert is ebből vonta ki először!). Emellett A-vitaminban és más antioxidánsokban is gazdagok.
    • Kulináris Kaméleon: Nyersen salátákba, szendvicsekre; főzve, sütve, grillezve; töltve; savanyítva; szárítva és őrölve – a paprika minden formában megállja a helyét.
    • Magyar Konyha Alapja: Gondolj csak a lecsóra, gulyásra, pörköltekre, paprikás krumplira, körözöttekre – a paprika elengedhetetlen hozzávaló.

Miért a Plantráció Vetőmagja a Legjobb Választás?

A sikeres paprikatermesztés a minőségi vetőmaggal kezdődik. Mi a Plantrációnál erre helyezzük a hangsúlyt:

    • Garantált Minőség: Csak ellenőrzött, fémzárolt, kiváló csírázóképességű vetőmagokat forgalmazunk, megbízható forrásból.
    • Széles Fajtakínálat: Büszkék vagyunk rá, hogy a klasszikus magyar étkezési és fűszerpaprika fajták mellett népszerű nemzetközi édes és chili különlegességeket is kínálunk. Legyen szó bevált házikerti kedvencekről vagy újdonságokról, nálunk megtalálod.
    • Részletes Információk: Minden fajtánál pontos leírást adunk a tulajdonságairól (érésidő, szín, íz, csípősség, felhasználás), hogy megalapozott döntést hozhass.
    • Szakértelem: Célunk, hogy ne csak terméket adjunk, hanem tudást is. Tippjeinkkel, tanácsainkkal segítünk a sikeres palántaneveléstől a betakarításig.
    • Egyszerű Beszerzés: Rendelj kényelmesen, online, és mi gyorsan eljuttatjuk hozzád a kiválasztott paprika vetőmagokat.

Fedezd fel a Paprikák Izgalmas Világát – Találd meg Kedvenceidet!

Navigáljunk együtt a paprikák színes és ízletes birodalmában! Íme egy kis ízelítő a főbb típusokból, amelyeket nálunk is megtalálhatsz:

Édes Álmodozóknak - Étkezési Paprikák Zamatos Világa

    • Tölteni Való (TV) Paprika: A magyar kertek és konyhák klasszikusa. Általában halványzöldből sárgásra vagy pirosra érő, kúp alakú, közepesen vastag húsú fajták. Tökéletesek töltve, lecsóba, vagy csak úgy magában, szendvics mellé. Kínálatunkban találsz korai, bőtermő fajtákat, mint pl. a 'Fehérözön' vagy a 'Táltos'.
    • Kápia Paprika: Vastag húsú, édes, zamatos, hegyes végű, általában pirosra érő fajták. Grillezve, sütve (isteni krémleves!), salátákban, ajvárnak vagy zakuszkának is kiváló. Népszerű fajták pl. a 'Kárpia', 'Kurtovska Kápia'.
    • Kaliforniai Paprika: Szögletes, blokkos termésű, vastag húsú fajták, amelyek zöldből sárgára, narancsra, pirosra vagy akár lilára is érhetnek. Roppanósak, lédúsak, saláták, wok ételek, mártogatósok elengedhetetlen kellékei. Fajtatípustól függően érdemes keresni.
    • Paradicsompaprika: Lapított gömb alakú, vastag húsú, nagyon édes fajták. Nevüket paradicsomra emlékeztető formájukról kapták. Savanyításra (káposztával töltve!), lecsóba kiválóak. Keress olyan fajtákat, mint a 'PCR' vagy hasonló típusok.

Csípős Szenvedély - Erős Paprikák és Chili Különlegességek

    • Hegyes Erős Paprika: A magyaros ételekhez gyakran használt, zölden vagy pirosan is fogyasztható, közepesen vagy erősen csípős, vékonyabb húsú fajta. Pörköltek, gulyások ízesítője.
    • Cseresznyepaprika: Kis, gömbölyű, általában igen csípős termések. Leggyakrabban savanyítva (sajttal töltve igazi ínyencség!), de frissen is használható óvatosan.
    • Chili Különlegességek: Ha igazi tűzre vágysz! Kínálatunkban időnként megtalálhatók népszerű chili fajták vetőmagjai is, mint a közepesen erős Jalapeno, a markánsabb Cayenne, vagy akár a tüzesebb Habanero típusok. Figyelj a fajtaleírásokra a csípősségi szint (esetleg Scoville-érték - SHU) tekintetében!

A Magyar Íz Lelke - Fűszerpaprikák

Ezeket a fajtákat kifejezetten azért termesztjük, hogy érett, piros terméseiket megszárítsuk, majd finomra őröljük. Az így kapott őrlemény minőségét a színe, az aromája, az édessége és persze a csípőssége határozza meg.

    • Minőségi Fajtaszelekció: Kínálatunkban olyan fűszerpaprika vetőmagokat találsz, amelyekből kiváló minőségű őrlemény készíthető. Keress olyan hagyományos tájfajtákra utaló neveket vagy modern, ellenálló fajtákat, mint a 'Szegedi 80', 'Kalocsai E622', 'Rubin', 'Délibáb'.
    • Csípős vagy Csemege: Választhatsz tisztán édes (csemege) vagy különböző mértékben csípős fajtákat is, attól függően, milyen őrleményt szeretnél készíteni.

Paprika Palántanevelés és Termesztés - Útmutató a Sikerhez

A paprika meleg- és fényigényes növény, és viszonylag hosszú tenyészidővel rendelkezik, ezért Magyarországon szinte mindig palántát kell nevelni belőle.

    • Az Időzítés Kulcsfontosságú (Figyelem: 2025. április 11. van!): A paprika magjának hosszú idő kell a csírázáshoz és a palánta fejlődéséhez (8-10 hét a kiültetésig). Ideális esetben február végén, március elején kell elvetni a magokat beltéren. Ha most, április közepén kezdesz hozzá, még nem reménytelen, de válassz korai érésű fajtákat, és biztosíts optimális körülményeket (meleg, sok fény) a gyors fejlődéshez! Későbbi kiültetésre számíts (június eleje).
    • Vetés Beltéren: Használj jó minőségű, laza palántaföldet. A magokat kb. 0,5-1 cm mélyre vesd. A csírázáshoz melegre van szükségük (optimálisan 25-30°C). Egy fűtött szaporítóláda vagy csak egy meleg hely a lakásban csodákra képes. Tartsd a földet folyamatosan nyirkosan, de ne vizesen!
    • Fény, Fény, Fény: Amint a magoncok kibújtak, azonnal szükségük van nagyon sok fényre (napi 12-16 óra), különben megnyúlnak és gyengék lesznek. Egy napos ablakpárkány gyakran nem elég, használj növénynevelő lámpát (LED vagy fénycső)!
    • Tűzdelés: Amikor a palánták kifejlesztették az első valódi lombleveleiket (a sziklevelek után), óvatosan ültesd át őket nagyobb cserepekbe vagy poharakba.
    • Edzés és Kiültetés: Mielőtt végleges helyükre kerülnének, a palántákat szoktatni kell a kinti körülményekhez (edzés). Fokozatosan tedd ki őket egyre hosszabb időre védett, félárnyékos helyre kb. 1-2 hétig. Csak akkor ültesd ki őket szabadföldbe, magaságyásba vagy nagyobb konténerbe, ha az éjszakai fagyok veszélye teljesen elmúlt, és a talaj felmelegedett (általában május vége - június eleje).
    • Hely és Talaj: Válassz napos, szélvédett helyet. A paprika a tápanyagban gazdag, humuszos, és ami a legfontosabb: KIVÁLÓ VÍZELVEZETÉSŰ talajt szereti. Nem tűri a pangó vizet! Érdemes magaságyásba ültetni vagy a talajt alaposan fellazítani és komposzttal dúsítani.
    • Tőtávolság: Fajta méretétől függően 40-50 cm.
    • Öntözés: Rendszeres, egyenletes vízellátást igényel, különösen a virágzás és terméskötődés idején. Kerüld a túlöntözést és a levelek vizezését. A csepegtető öntözés ideális.
    • Tápanyagok: Ültetéskor kapjon szerves trágyát vagy komposztot. A virágzás kezdetén érdemes kálium- és foszfortúlsúlyos tápoldattal segíteni a terméskötődést. Figyelj a kalcium pótlására (pl. lombtrágyaként), hogy megelőzd a termésvég rothadást (blossom-end rot), különösen egyenetlen vízellátás esetén.
    • Támaszték: A magasabb növésű vagy bőtermő fajtákat érdemes karóval vagy támrendszerrel megtámasztani, hogy a termés súlya alatt ne dőljenek ki vagy törjenek le az ágak.
    • Kártevők, Betegségek: A levéltetvek, takácsatkák, tripszek, földibolhák okozhatnak gondot. A betegségek közül a palántadőlés, a különböző baktériumos és gombás levélfoltosságok, valamint a termésrothadás fordulhat elő. Védekezés: ellenálló fajták (Plantráció!), vetésforgó (ne ültesd burgonyafélék után!), szellős állomány, higiénia, szükség esetén bio növényvédő szerek.

Szüreteld a Szenvedélyt – Mikor és Hogyan?

    • Szüret Ideje: Ez fajtától és a kívánt felhasználástól függ. Az étkezési paprikákat már zölden is lehet szedni (pl. TV paprika lecsóba), de a teljes színüket elérve (piros, sárga, narancs) édesebbek, zamatosabbak és magasabb a vitamintartalmuk. A csípős paprikák csípőssége általában az éréssel fokozódik. A fűszerpaprikát teljesen be kell érlelni a tövön, amíg eléri a fajtára jellemző mélypiros színt.
    • Szüret Technikája: Használj éles metszőollót vagy kést, és a termést a kocsánnyal együtt vágd le. Ne tépd, mert megsértheted a növényt!

Plantráció – A Te Paprika Vetőmag Szakértőd

Bízd ránk a paprika termesztésének alapjait! Kiváló minőségű vetőmagjainkkal, széles fajtaválasztékunkkal – különös tekintettel a magyar kedvencekre – és hasznos tanácsainkkal segítünk, hogy a Te kertedben is bőségesen teremjen ez a csodálatos zöldség.

Ne habozz, válogass kedvedre paprika vetőmagjaink közül, és ültesd el a magyar ízeket a saját kertedbe! Rendelj még ma!




10 Érdekesség a Paprikáról:

  1. Amerikai Örökség: A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz Kristóf révén került a 15. század végén.
  2. C-vitamin Király: Szent-Györgyi Albert Nobel-díját részben annak köszönhette, hogy a paprikából sikerült nagy mennyiségben C-vitamint izolálnia. Bizonyos paprikák C-vitamin tartalma többszöröse lehet a citrusfélékének!
  3. A Csípősség Forrása: A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely elsősorban a termés erezetében és a magokat körülvevő placentális szövetben koncentrálódik.
  4. Scoville-Skála: A paprika csípősségét a Wilbur Scoville által kifejlesztett Scoville-skálán mérik (SHU - Scoville Heat Units), az édes paprikák 0 SHU értékétől a több millió SHU értékű extrém chilikig.
  5. Névrokon, De Nem Rokon: Bár a nevük hasonló, a paprika (*Capsicum*) botanikailag nem rokona a fekete borsnak (*Piper nigrum*), amely egy másik növénycsaládból származik.
  6. Gyümölcs Valójában: Botanikai értelemben a paprika termése gyümölcsnek számít, mivel a növény virágjából fejlődik és magokat tartalmaz.
  7. Magyar Hungarikum: A fűszerpaprika-őrlemény készítése és használata annyira beépült a magyar kultúrába és gasztronómiába, hogy hungarikumnak számít.
  8. Madarak és a Csípősség: Érdekes módon a madarak nem érzékelik a kapszaicin csípősségét, így gond nélkül fogyaszthatják a paprikát, segítve ezzel a magok terjesztését. Az emlősöket viszont elriasztja.
  9. Trópusi Évelő: Bár Magyarországon egynyári növényként termesztjük, eredeti élőhelyén, a trópusokon a paprika évelő vagy félcserje.
  10. Világszerte Kedvelt: A paprika ma már a világ szinte minden konyhájának fontos alapanyaga, Indiától Mexikóig, Thaiföldtől Olaszországig.